11 Ekim 2010

ACI: Havacılık dünyada küçüldü Türkiye büyüdü [Tolga ÖZBEK]

İstanbul’da yapılan Airport Exchange 2010 toplantısında Türkiye’nin havacılık sektöründeki büyümesi dikkat çekti. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa Direktörü Olivier Jankovec ekonomik kriz nedeniyle sektörün 100 milyon yolcu kaybettiğini belirterek, “Üyelerimiz küçülürken Türkiye’deki havalimanları yüzde 8 büyüdü” dedi.

HER yıl 5 milyar yolcu ve 77 milyon uçuşa ev sahipliği yapan 179 ülkeden 575 havalimanının CEO’su İstanbul’da yapılan Airport Exchange 2010 toplantısında buluştu. TAV Havalimanları Holding ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından gerçekleştirilen toplantıda ekonomik krizin havacılığa etkisi tartışılırken Türkiye’nin hava taşımacılığında hızlı büyümesi dikkatle izlendi.
Yılda 5 milyar yolcu
TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener havayolu taşımacılığının oluşturduğu ekonominin büyüklüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: “20 bin yolcu uçağı, 150 bin gökyüzü otobanından yılda 5 milyar yolcu taşıyor. Bugün havayollarının oluşturduğu ekonominin yerine geçecek internet dahil hiçbir alternatif ekonomi bulunmuyor. Yarattığımız ekonomi büyümeye devam edecek. Türkiye’de bu yıl yolcu sayısı 100 milyonu aşacak. Son 8 yılda THY uçak sayısını 144’e yükseltti. Yakın gelecekte 189’a çıkartacak. 33 milyon olan yolcu sayısı 100 milyonu buldu. Kurulurken hedeflediğimiz 10 yılda 10 havalimanı işletme sayısına ulaştık. Yeni hedefimiz yolcu trafiğini yıllık 40’tan 100 milyona çıkartmak.”
Dikkat çekici büyüme
Ekonomik kriz nedeniyle sektörün 100 milyon yolcu kaybettiğini, kargoda yüzde 13 kayıp yaşandığını anlatan ACI Avrupa Direktörü Olivier Jankovec, şu değerlendirmeyi yaptı: “Üyelerimiz küçülürken Türkiye’deki havalimanları
yüzde 8 büyüdü. Havalimanlarındaki artış Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde önemli bir katkı sağladı. Sektörün Türkiye’deki büyümesi dikkat çekici.”
Çevre bizim için önemli
Toplantıya havalimanlarının üst yöneticileri ile birlikte 800 delegenin katıldığını söyleyen ACI Avrupa Başkanı Ad Rutten ise, “Toplantıda aldığımız kararlar havalimanlarının yeni vizyonunu oluşturacak. En önemli konuların başında çevre geliyor. Aynı zamanda ACI Yönetim Kurulu Üyesi olan Sani Şener’in desteği ile TAV Havalimanları Karbon Akreditasyonu’nun ilk üyelerinden oldu” dedi.
Büyümemiz yüzde 15’i buldu
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal “Havacılık sektöründe yaşanan tüm gelişmeleri, yaşadığımız deneyimleri paylaşarak farkındalığımızı artıracağımız bir ACI konferansının bize yeni ufuklar açmasını diliyorum. 2009’da krizin etkisi ile pek çok ülke trafiğinde etkin düşüşler yaşanmıştır. Türkiye hava trafiği 2009 yılında hizmet verdiği 1.066.553 trafik ile yüzde 5.4 artış kaydetmiştir. 2010 yılı ağustos sonu itibariyle artış oranı yüzde 15’tir” dedi.

Sikorsky: Küresel pazar için tam zamanı

SIKORSKY Aircraft Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi’ne Sikorsky’nin verdiği teklife ilişkin “Türkiye, küresel pazarda yer almak istiyorsa tam zamanı, yoksa 10 yıl daha bekleyecek” dedi. Estill, Sikorsky’nin ortak kuruluşu olan ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Alp Havacılık’ın Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi için Türkiye’ye yaptıkları teklifin emsalsiz ve muhteşem olduğunu belirterek, program kapsamında dünyaca ünlü Black Hawk helikopterinin tüm sofistike transmisyon ve aviyonik sistemlerinin Türkiye’de üretileceğini kaydetti. Program kapsamında Black Hawk’ın Türk havacılık sektörüne önemli bir ihracat girdisi sağlayacağını anlatan Estill, şöyle konuştu: “Black Hawk, genel maksat helikopterlerinde dünya standardı demek. Black Hawk’ı önümüzdeki onlarca sene çok kuvvetli bir talep olarak görüyoruz. Sikorsky, mevcut siparişlere göre önümüzdeki 12 yıl boyunca yılda 150 Black Hawk ve Seahawk üretimi yapacak. Küresel talebe baktığımızda 20 yıl boyunca 4 bin Black Hawk talebi ön görüyoruz. Black Hawk’ın bize verdiği güvenle, Türk Genel Maksat Helikopteri Programını kazandığımız takdirde, derhal Türkiye’ye 1 milyar dolarlık sipariş vermeyi garanti ediyoruz.”

[Hürriyet Gazetesi]

Hamdi Topçu, THY'nin büyüme stratejisini anlattı [Turizmde Bu Sabah]

Türk Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının yeterince iyi değerlendirilemediğine dikkat çekerken yeni uçakların alımıyla birlikte uçuş noktalarını arttıracaklarını söyledi.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu, World Travel Awards'da Türk Hava Yolları'nın "Avrupa'nın en iyi business class havayolu" ödülünü almasının ardından TurizmdeBuSabah'a açıklamalarda bulundu.

WTA'da son yedi yılda büyümesini sürekli devam ettiren, bilançosunu kârla kapatan ve uçuş hizmet kalitesini geliştiren havayolu şirketi olarak bu ödüle layık görüldüğünü dile getiren Topçu şunları söyledi:

"Türk Hava Yolları'na son yedi yılda baktığınız zaman ortalama her yıl yüzde 20 büyüyor. Bu büyüme şu anda dünyanın en fazla uçulan nokta sayısı bakımından Türk Hava Yolları'nı 8'inci sıraya getirdi.

Bilançosunu en yüksek kârla kapatan üçüncü şirket olduk. Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçildik. Birçok alanda hep iyiye doğru giden, uçuşlarını ve frekanslarını artıran bir Türk Hava Yolları var." 

Dünyadaki krizi değerlendirerek uçuş sayısını artırdıklarını, böylece krizde yüzde 20 kâr ettiklerini belirten Hamdi Topçu, THY'nin 2010'un son çeyreğinde 10 yeni sipariş verdiğini söyleyerek "Bunlardan beş tanesi 300'a 300 uçaklar, beş tanesi de 770' 300 uçaklar.. 770'e 300 uçaklar da en yeni ve geniş uçaklardan. Bu yeni sipariş ettiğimiz 770'ler de önümüzdeki Ağustos'ta bize teslim edilecek. Bunlar, 89 uçak siparişimizin bir bölümü. Uçaklar gelmeye başladıkça hem uçtuğumuz nokta sayısı hem de uçtuğumuz frekans sayıları artacak" dedi.

Türkiye turizmini ve genel turist potansiyelini değerlendiren Hamdi Topçu, İstanbul'da turist sayısı arttığı gibi Türkiye'nin her yerinde arttığını ancak Antalya'yı gerektiği gibi değerlendiremediğimizi de ekledi. Topçu şunları söyledi:

"Turistler sadece her şey dahil tatil için buraya gelmemeli, Antalya'nın yakınındaki güzellikleri ve başka şehirleri de görmeli. Bugün burada denize giriliyor, ama Erciyes'e de kar yağdı ve kayak yapılıyor. Şimdi böyle bir potansiyel var. Bunu hem otelciler, hem turizmciler iyi kullanmalı. Biz de bu potansiyele ve taleplere en iyi cevap vermeye çalışacağız.

Yoksa Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşları genelde Avrupa'daki Türklere yönelik bir hareket. Yabancı yolcular da tabii bu direkt uçuşları kullanırlarsa çok mutlu oluruz, böylece onlar Anadolu ile tanışmış olur. Zaten Anadolu'da birçok şehir turizmle geçiniyor. Antalya, Kapadokya gibi... Ama buralar daha fazla nasıl turist alır? Turizm Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapıyor. Karadeniz'e nasıl turist çekebiliriz, Akdeniz'i nasıl daha kaliteli bir turizm destinasyonu yapabiliriz? Buradaki oteller, tur operatörleri, özel havayolu şirketleri hepsi üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Biz de global olarak üzerimize düşen neyse onu yapmaya çalışıyoruz ve yapacağız."