Hava Yolu şirketlerinde 30 yıla yakın yöneticilik yapan KTHY eski Ticaret Müdürü Özcan Dilşener, KTHY’deki zararın temelinin 1997’de yapılan yönetim değişikliğinden kaynaklandığını ileri sürerek; “Bir uçak senede en az 2400 saat uçurulduğu takdirde para kazanır. KTHY uçakları, 1800 saat uçuruluyor” dedi.
Hava Yolu şirketlerinde 30 yıla yakın yöneticilik yapan KTHY eski Ticaret Müdürü Özcan Dilşener, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, KTHY’nın borçlarının temelinin, 1997’deki yönetim değişikliği ile atıldığını öne sürerek, ortaya çeşitli iddialar attı. British Airways’de 3, Yugoslav Havayolları JAT’da 23 ve KTHY’nde 1992-1997 arası Ticaret Başkanlığı yapan Kıbrıs asıllı, İstanbul’da yaşayan Özcan Dilşener, geçmişte alınan yanlış karar ve uygulamaların sorgulanmadığını, üst üste yaşanan benzeri olaylarla günümüzde kadar gelindiğine dikkati çekerek, KTHY’nda tasarrufa gitme yollarının bazılarını açıkladı.
1992 yılında KTHY’nda çalışmaya başladığında uçağı bulunmayan bir hava şirketi olduğunu kaydeden Dilşener, şunları söyledi;
“Ticaret Başkanlığına getirildiğim yıllarda şirkete 3 adet Boeing 727 tipi uçak satın aldık. 1 adet de Lufthansa’an uçak kiraladık.KTHY bundan önce THY’ndan kiralık uçaklarla seferlerini yapıyordu. Yeni alınan uçaklarla seferlere başlandı. 1994’de ise 1 tane 727 ile 1 adeet Airbus ile filo toplam 5 uçağa yükseldi. İlk 6 ayda 9 bin yolcu taşıdık, doluluk oranımız yüzde 55’di. Daha sonra 30 bine çıktı. Her yıl yüzde 9.5 ile 10 artarak 60 bin yolcu kapasitesine eriştik. 1992’de personel sayısı 450’ydi. 1997’de yönetim değişti ve ehil olmayan kişiler göreve geldi. Genel müdür olarak atanan arkadaşımız uçağı ancak yerde gören, tanımayan biletin b’sinden haberi olmayan biriydi. Kokpite girip, denetleme yapacağına, sigara içmeye girerdi. Şirket bundan ötürü zarar etmeye başladı.Aynı genel müdür bocu tamamen ödenmiş 4 Boein 727 uçağı, yedek parça ve motorlarıyla birlikte 1 milyon 250 bin dolara bir Arap ülkesine sattı. Yerine 737-800 tipi 3 , ayrıca 3 de airbus-321 kiraladı. KTHY’nın kendi envanterinde 2 airbus’u kaldı. Bu arada pilotlar, eğitimsizlik nedeniyle 3 ay arayla, motor çalıştırırken 2 motor yaktılar. Bir motorun maliyeti 3 milyon dolar. Bu olayla ilgili acaba ne gibi işlem yapıldı ? Zararı kim karşıladı?”
“YILDA 2 BİN 400 SAAT UÇARSA PARA KAZANIR”
Özcan Dilşener, KTHY’nın en son tarifesine bakarak bir de araştırma yaptığını ve sonucunun parlak olmadığını belirtiyor.. Şöyle devam ediyor ;
“Bir uçak senede en az 2400 saat uçurulduğu takdirde para kazanır. Halbuki tahminlerimize göre KTHY uçakları, elimdeki resmi uçuş tarifesine göre 1800 saat uçuruluyor. Bu rakamlara belki yüzde 10’luk bir değişme olabilir. Dolayısıyla bu saatlerle kar etmek imkansız.
Şu anda KTHY elektronik imkanlardan yararlanmaktadır. Ancak hala bu imkanları gerektiği gibi değerlendirememektedir. Acentelerle daha yakın ilişki kurarak işbirliğiyle daha iyi imkanlar sağlandığı takdirde uçakların doluluk oranının artacağı ve maliyetlerin düşeceği inancındayım. Büyük hava yolları , bugün internet üzerinden satış yapmaktadır. Büyük, pahalı ofis kiralarından kurtularak daha ucuz ve daha az personelle çalışmaktadırlar. Bütün satışları da acentalar yapıyor.
“AKTİF PİLOTTAN GENEL MÜDÜR OLMAZ”
KTHY’nın eski Ticaret Müdürü Dilşener, yönetim ve seferlere ilişkin araştırmalarını da star kıbrıs’a anlattı;
“- Aktif pilottan genel müdür olmaz. Genel Müdür aldığı uçuşla ilgili kararları, pilotlara uygulatamaz. Yarın genel müdürlükten ayrıldığında, hatta uçuşa yöneldiği zaman bu kararlar hakkında kendisine eleştiri gelebilir. Ayrıca eskiden bizim dönemimizde bir ekiple yapılan londra seferleri, bugün iki ekiple yapılıyor. Ekip israfıyla beraber, otel parası ve harcırahla maliyetler yükselmektdir. Bir kaptan 12 saat uçar. Uçağa ek kaptan konulduğunda hem emniyet açısından, hem de JAR ( Joint Aviation Europe) açısından da uygun olur. Yani uçakta 3 pilot bulunur..
Yakıt konusu ise ayrı bir mevzu.. KTHY yılda 20 milyon dolara yakın yakıt parası ödemektedir. Bu anlaşmayı kim yapmaktadır ? Litresini kaç cent’den ve nereden almaktadırlar ? Uçuş koridorlarını, pilotlar titizlikle uyguluyor mu ? Günde toplam 10 dakikalık tasarruf bile yılda milyonlarca dolar yakıttan tasarruf sağlar.. Ayrıca, ikram konusunda da hangi şirketlerden , kaça alındığı , yapılan sözleşmelerde kimlerin bulunduğu araştırılarak ikram ücretlerinde de tasarruf sağlanabilir. Bizim yönetimimiz zamanında, THY, Istanbul havaolları Kıbrıs’a uçmaktan vazgeçmişti. THY yolcularını da KTHY taşırdı.” KTHY